Köpa eller hyra bostad? – Jämför boendeformer

Köpa eller hyra bostad? – Jämför boendeformer

Har du bestämt dig för att ta steget att flytta hemifrån och skaffa dig en egen lya? För många som börjar plugga är detta ett vanligt steg man måste ta då man ofta flyttar till en annan stad eller bara behöver en ny miljö man kan finna studiero i. Det finns många olika boendeformer och i denna artikel kommer vi jämföra hur det är att hyra jämfört med att köpa bostad. Det finns för- och nackdelar med respektive val och vi ska djupdyka rejält i ämnet!

Att hyra bostad är det mest vanliga för en som för första gången ska skaffa sig ett eget boende. Anledningen till att detta kanske är den vanligaste boendeformen är att det inte kräver något kapital (annat än deposition i vissa fall), vilket är perfekt för studenter som sällan sitter på en särskilt fet plånbok. Men att få tag i en hyresrätt är inte alltid så enkelt. Vid letande av hyresrätt kommer man snabbt inse att de lägenheter man tycker är intressanta kräver att man har stått i kö och samlat köpoäng. Detta är något som skiljer sig kraftigt städer emellan. I Stockholm kan det krävas uppemot 20 år i bostadskö medan det i lite mindre städer kan räcka med några månader.

Anledningen till att det är hög efterfrågan på hyresrätter är just för att det är mycket attraktiv hos framförallt unga personer som inte hunnit spara ihop till en kontantinsats till bostadsrätt. Hyresvärdar får inte heller ta ut hur mycket de vill då detta kontrolleras enligt lag. Detta gör att man kan bo till en skälig kostnad utan att behöva köpa lägenhet.

Bostadspriserna är inte lika attraktiva som de en gång varit, vilket försvårar situationen för de som ännu inte lyckats ta sig in på bostadsmarknaden. I alla större städer i Sverige så kostar bostadsrätter en hel del och kapitalinsatsen som krävs kan vara utmanande för många. Fördelen med att köpa lägenhet om du väl lyckas skrapa ihop till en kontantinsats är att du nu endast behöver betala en månatlig avgift till bostadsrättsföreningen som (beroende på vad som ingår) är tänkta att täcka föreningens kostnader för förvaltning och ibland även kostnader såsom vatten, el och internet.

Några tydliga skillnader mellan bostadsrätt och hyresrätt:

  • Vad man får göra i lägenheten i form av renoveringar och liknande kan skilja sig mycket mellan hyresrätter och bostadsrätter. I en bostadsrätt får man generellt göra mer själv än i en hyresrätt. Men om man vill göra större förändringar måste föreningen godkänna det först. Friheten med reparationer och ändringar blir större med en bostadsrätt men samtidigt slipper man kostnaderna för detta med en hyresrätt.

  • Bor man i en hyresrätt betalar man hyra, bor man i en bostadsrätt betalar man istället en avgift. En hyra och en avgift är i stort sett samma sak, det är delvis en avgift för att man bor i lägenheten och delvis för driftkostnader. Exakt vad som ingår i kostnaden är olika och kan skilja sig åt även mellan två hyresrätter och två bostadsrätter. Värme och vatten ingår dock oftast för både hyresrätter och bostadsrätter. Väljer man att bo i en hyresrätt så bör man verkligen försöka få tag på ett förstahandskontrakt då det är billigare och säkrare.

  • Allt som finns i en hyreslägenhet, så som kyl och spis och liknande, ansvarar hyresvärden för. Om någonting går sönder ska hyresvärden byta ut det. Detta gäller inte i en bostadsrätt, där får man själv stå för alla reparationer och byta ut det som går sönder.

  • Ska man flytta ifrån en hyresrätt brukar det vanligtvis vara 3 månaders uppsägningstid. Vill man flytta från en bostadsrätt är det inte lika enkelt. Försäljningen kan ta lång tid, särskilt om man inte får det man hade tänkt sig. Ibland går det inte heller att ”sälja” och då kanske man tvingas bo kvar eller behålla lägenheten fastän man flyttar ifrån den.

  • En bostadsrätt kräver ett kapital och vanligtvis att man tar ett lån. Eftersom att köpa en lägenhet innebär att ligga ute med pengar så är det naturligtvis förknippat med en risk och du kan göra både en vinst och förlust vid försäljning. För de som har råd att lägga en stor kontantinsats och på det viset får ett ”litet” bolån kan månadskostnad för en köpt bostad vara mycket låg.

I slutändan beror det på din ekonomiska situation

Baserat på den information ovan om hur de olika boendeformerna skiljer sig åt kan man ofta rätt snabbt se vilken boendeform som passar dig. Fördelarna hos den ena boendeformen är ofta nackdelen med den andra, hitta den boendeform där fördelarna överväger nackdelarna för dig. För de allra flesta unga är valet ”givet” nämligen hyreslägenheter då man helt enkelt inte kan finansiera de lån och kontantinsatser som förutsätts för att kunna köpa ett boende.

Läs även: ”Inred på liten yta

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish