Ha bättre koll på dina pappersanteckningar

Ha bättre koll på dina pappersanteckningar

Hur ofta hamnar man i sitsen där man tappar bort anteckningar? Hur ofta letar man inte i alldeles för lång tid efter en specifik grej man skrev ner? Vill du ha tips på hur du har bättre koll på dina anteckningar, vilka material du bör använda och mer? Läs vidare. Att anteckna för hand har många fördelar. Ett stort antal studier visar hur de som antecknar för hand ofta får bättre resultat än de som antecknar med datorn. Dock finns många fler faktorer som påverkar hur bra resultat man får.

Vill du läsa en studie? Klicka här

Hitta rätt material

Allt handlar egentligen om vad du är mest bekväm med. Vi rekommenderar att du använder samma material i olika kurser för att skapa vana.
 
  • Anteckningsblock
Välj ett bra anteckningsblock. Vi rekommenderar något stabilt och av hög kvalité. Det är värt att lägga lite mer pengar på något som inte kommer gå sönder. Ett bra pris är 30-40kr. Tänk att du behöver 3-4 st per termin. Det blir inte mycket pengar i slutändan.
Våra tips är: Whitelines Linjerad A4 och ClasOhlsons hårdpärm A4. Dessa finns både att beställa och att köpa i butik. Whitelines finns i Campusbokhandeln också.
 
  • Pennor och sudd
Detta är absolut en smaksak. De vanliga alternativen är blyertspenna, stiftpenna, bläckpenna och FriXionpenna (suddbart bläck). Vi rekommenderar stiftpenna eller FriXionpenna. Dock tycker vi man ska ha flera olika färger med sig på föreläsningen. Skisser, grafer och figurer blir mycket tydligare. Ett alternativ kan vara att ha en stiftpenna med en tunn tuschpenna eller FriXionpenna. Ha alltid med dig sudd om du använder stift- eller blyertspenna.
 
  • Linjal
Ganska valfritt men vem säger nej till snygga linjer, raka grafer och tydliga indelningar? Det är värt att ha en liten linjal i pennskrinet.
 
  • Pennskrin
Använd pennskrin för att aldrig tappa bort eller glömma material. Så värt.
 

Organisera rätt

Nu kommer vi till det roliga. Kanske bara vi som tycker det är kul dock. Vår filosofi är följande:
Det är värt att spendera lite tid på att organisera sina saker för att spara mycket tid i längden. Hur ofta tappar man inte bort anteckningar? Hur ofta letar man inte efter en specifik sak man skrev ned men det är omöjligt att hitta? Vi tycker man kan undvika sånt bara genom att vara aningen mer medveten om vad man gör. Här är det som funkar för oss.

Har du något annat tips får du jättegärna skicka in en kommentar längst ner på sidan eller på
Instagram.
  • Ett anteckningsblock per kurs. Blanda aldrig. Det blir väldigt snabbt en soppa av allt annars.
  • Skriv kursens namn på ett snyggt sätt på framsidan av anteckningsblocket. Då slipper du ta fel.
  • Skriv alltid ”Föreläsning X – Föreläsningens ämne” högst upp på sidan med en tydlig linje.
  • Lämna alltid en sida tom mellan föreläsningarna så du kan lägga till saker i efterhand.
  • När du blir färdig med ett block rekommenderar vi att spara den i bokhyllan för framtida referenser.
  • Skrivs det ganska mycket i kursen och kursen är fylld av övningar/uppgifter kan det vara bra att ha två block per kurs; en för föreläsningar och en för övningar/uppgifter.
Hoppas denna guide hjälper dig komma igång med anteckningarna eller ger dig tips på förbättringar i ditt nuvarande system. Vill ni att vi går igenom olika tekniker för att anteckna bättre? Kommentera bara nedan eller skriv till oss. Ha det bra allihop!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish